Film & rekvisita: Snabbkurs i scenografi & symboler

Att tolka vår omvärld. Genom att titta på saker runt oss så lär vi oss förstå vilka signaler de skickar ut. Vi går igenom hur dramafilm skapas, med tyngdpunkt på detaljerna. Deltagarna får själva plocka fram rekvisita på Sakcenter, Göteborgs enda rekvisitaförråd, & Liv berättar och visar klipp från filmer hon arbetat med.

Om fortbildningen

Tanken är att deltagarna ska få en djupare förståelse för hur film görs, men även få prova sina egna kunskaper i att se och tolka tingen runt oss. Varför görs film på ett visst sätt, varför väljs vissa miljöer/prylar? Kan en sak berätta något om din identitet, vem du är, var du kommer ifrån eller vilka drömmar du har?

Sakcenter reklamfilm

Föreläsning: Filmarbetaren Liv berättar om hur film skapas och visar klipp från filmer hon själv arbetat med. Deltagarna får gissa och hjälpa till att tolka scenerna. Vi pratar om att nästan ingenting vi ser i dramafilm finns där av en slump, utan det är mycket arbete bakom varje bild, och vad den ska berätta.

Workshop: Sakcenter, som ligger mitt i Göteborgs filminspelnings-hjärta, är ett ställe fullproppat av rekvisita, det vill säga saker som kommer från och har varit med i (nästan) alla filmer som görs i Västra Götaland. Här får eleverna hjälpa till att plocka ut saker och fundera på vad de representerar, bygga en miljö/karaktär med prylar samt se och känna på autentisk rekvisita. Allt görs genom pedagogiska övningar.

Rundtur: Gothenburg Studios visar film-och spelbyområdet där en inblick ges i hur oberoende filmarbetare skapat en viktig plattform för utvecklingen av västsvensk filmproduktion.

Alla tre delar (föreläsning, workshop och rundtur) går att kombinera eller bara välja vissa delar av. Går att anpassa efter tidsåtgång, pris, målgrupp, etc.

Om utövaren

Liv Ulfsdóttir är verksam filmarbetare inom scenografi, samt pedagog. Filmer hon har arbetat med är bl.a. Känn ingen sorg, Blå ögon, Johan Falk, Wallander och Ömheten. Hon är även en del av Göteborgs enda rekvisitaförråd, Sakcenter, som ligger i samma område som stadens filmstudio: Gothenburg studios. Hennes eget talesätt är: saker har saker att berätta.

Hemsida

sakcenter.se

Kontakt

Utövare: Liv Ulfsdóttir

Telefon: 0704384591

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lokal-, material- och teknikkrav

Genomförs på Sakcenter (Göteborgs enda rekvisitaförråd) på Lindholmen, men kan genomföras i ett vanligt klassrum och då anpassas aktiviteten efter det. Projektor krävs.

Ekonomi

Övrigt

Målgrupp: Alla.

Tags: Konstform: Arkitektur,Konst,Film,Design,Teater Drama
Arrangemangsplats: Fast plats,Uppsökande
Arrangemangstyp: Kompetensutveckling