UNG POESI - Hiphop Som Uttryckssätt - Oskar Schwartz

En workshop om hiphop där eleverna får lära sig skriva rapptexter och modern poesi. Vi går igenom hur man bygger upp en låt, förklarar rimstrukturer, vokalrim, textförfattande, storytelling, flow, uppträdande och teamwork. Fokuset ligger på att varje elev ska våga hitta sin egen röst och förmedla sin egen berättelse med nya kreativa verktyg och uttryckssätt.

Om projektet

Workshop-serien Hiphop Som Uttryckssätt handlar om att inspirera och motivera människor att skriva låttexter och rappa utifrån sina egna upplevelser, fantasier, visioner och drömmar. Vi utgår ifrån musikgenren hiphop, berättar och diskuterar om hiphopens fyra element, kulturens historia och delar med oss av våra egna erfarenheter som textförfattare och turnerande artister. Även om våra workshops tar avstamp i just hiphop och rapp, så är det viktigt att påpeka att texterna som skapas aldrig begränsas till bara den genren.

Vi undervisar i låtuppbyggnad, rimstrukturer, rytmik, storytelling, inspiration, teamwork och vikten av budskap, verktyg som går lika bra att applicera på spoken word, poesi och reagge som modern pop/rock-musik. Det viktigaste för oss är texterna ska vara elevernas egna ord, vi vill få varje person att inse värdet av sin egen röst och sin berättelse. Genom åren har vi fått lyssna på fantastiskt vackra, roliga, fina, läskiga och hjärtskärande texter om allt från fotbollsdrömmar, olycklig kärlek, rasism, mobbning, berättelser om krig och migration, Göteborg, skiljsmässor, vikten av goda vänner, kritik mot västtrafik och att komma ut. Vi har hållt kurser i Angered, Majorna, Frölunda, Hissingen, Centrum och Örgryte och varit på skolor, museum, fritidsgårdar och festivaler. Vi ser textförfattandet och hiphopen som ett utryckssätt, ett motivarande och inspirerande verktyg och ett indentitsskapande medel.

Runt om på de skolor vi besökt har vi många gånger fått höra lärare förundras över hur elever som de anser ofta presterar mindre bra i skolan, kan vara samma elever som är de mest drivna och kreativa under våra lektioner. Detta tycker vi visar på det stora behovet av nya konstnärliga verktyg och kreativa inputs. 

Hur kan man ta det vidare? 
Många gånger har texterna som skrivits under våra workshops blivit grunden till allt större projekt. På Rhöska museet blev dikterna/texterna (den gången med temat ”ond design”) en stor del av utställningen, i Gårdstensskolan i Angered framförde eleverna självvalt sina låtar på skolavslutningen, andra gånger har vi fått uppdrag att spela in texterna, och under projektet ”Det simmar en fisk i mitt huvud” blev texterna till ett helt manus, en bok, en CD och en teaterföreställning på Folkteatern. Nu senast under det maxade konstprojektet "UNG POESI 2016" ställde ungdomarna ut sina texter och konstnärliga tolkningar av varandras dikter på Röda Sten Konsthall.

Om utövaren

Artisterna/rapparna Oskar "Mollgan" Schwartz och John "Phoelix" Jäderlund har över 500 spelningar i ryggen under turneér i Sverige och i Norden, låtsläpp, musikvideos på över en halv miljon visningar och intervjuer med P4, P3, SR Metropol, Din Gata, Kingsizemagazine, GT, Aftonbladet, Metro osv. De har båda jobbat i flera år som kulturskolelärare inom Majorna-Linne där de blev pionjärer som första rapplärarna för Kulturskolan, och gjort hundratals workshops på högstadieskolor via Skapande skola och Röda Tråden.

Oskar "Mollgan" Schwartz har även varit ideskapare och projektledare tillsammans med enhetschefen Pia Ask för kulturprojekten "Det Simmar En Fisk I Mitt Huvud" på Folkteatern och "UNG POESI 2016" på Röda Sten Konsthall. Idag arbetar både Oskar och John som hiphop-pedagoger på nystartade kulturhuset Klubb 3 Lång.   

VÅRA KONTAKTUPPGIFTER Oskar ”Mollgan” Schwartz
0730695678 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. John Jäderlund 
0738013397
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hemsida

www.middlesex.nu
www.youtube.com/middlesexswe  www.youtube.com/middlesexswe www.facebook.com/mollgankompis 

Kontakt

 Utövare: Oskar Schwartz 

Kontaktperson: Oskar Schwartz 

Telefon: 0730695678 

Telefon för bokning: 0730695678 

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Epost bokning: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Lokal-, material- och teknikkrav

Vanligt klassrum: Bord, stolar, papper och penna och whiteboard

Ekonomi

 Pris: Kontakta utövaren  

Övrigt

 Antal tillfällen: 

Tags: Målgrupp (år): 12,13,14,15,16,17,18
Konstform: Musik,Språk Litteratur
Arrangemangsplats: Uppsökande
Arrangemangstyp: Kulturpedagogiskt projekt