Lyssna och komponera - Fredrik Hagstedt och Duo Gelland

 

 

Barn och unga vill lyssna, vill utforska sig själva och sin värld. Det här är en serie workshopar som tar vara på deras nyfikenhet och skaparlust. Duo Gelland kan på sina violiner frambringa alla sorters musik och vilka som helst ljud. Tonsättaren Fredrik Hagstedt ger eleverna redskap att komponera.

 

Om projektet

Att lyssna väl är viktigare nu än någonsin, och det handlar mycket om koncentration och att ta sig tid att göra det. Att själv komponera inspirerar ytterligare till uppmärksamt lyssnande. Projektet syftar till att väcka elevernas nyfikenhet och lust att lyssna mer uppmärksamt på omgivningen, musik, varandra, och sig själva - och att reflektera över och skapa utifrån detta.

Lektionerna varar 90 minuter (inkl kort paus) eller enligt överenskommelse. I en serie om fyra eller fem tillfällen möter eleverna tonsättaren Fredrik Hagstedt varje gång och Duo Gelland den andra, samt den sista gången. Hagstedt vägleder i lyssnande och ger uppgifter att måla och teckna, skriva och berätta, samt komponera musik med grafiska och traditionella noter. Allt detta arbetar han sedan ut till partitur som musikerna kan spela. Eleverna får ta del av denna musik och vara med och bestämma den slutliga utformningen.

Duo Gelland visar sina instrument, spelar olika sorters musik, och provar elevernas framväxande stycken. Avslutning på projektet kan bli en eller flera konserter där Duo Gelland tillsammans med eleverna framför gemensamt skapade musikstycken, gärna inför fler klasser på skolan (både de som medverkat och andra). Finns önskemål om det knyts projektet till något visst skolämne eller tema.

Om utövaren

Fredrik Hagstedt, bosatt i Göteborg, är tonsättare med orkesterverk, kammarmusik och körstycken bland sina opus. Dessustom är han projektledare utbildad på Kulturverkstan. Han driver ofta projekt med barn och unga som målgrupp, t ex Varberg Listening for Peace på kulturskolan i Varberg, tillsammans med Duo Gelland. Fredrik leder workshopar och seminarier i lyssnande, på musik, tystnad, omgivningen, och varandra i Fredrik Hagstedts Medvetenhetsverkstad. Under 2016 hade han uppdraget Tonsätta staden! av Kultur och fritid Lundby. För närvarande lägger han mycket tid på att skriva symfonier för stor orkester.

Duo Gelland är internationella spjutspetsar inom violinduo med stark scennärvaro och framträdanden i bland annat Berliner Philharmonie, Tonhalle Zürich och Grünewaldsalen i Stockholm. Bland deras många CDs finns en med musik som Fredrik Hagstedt skrivit till dem, som fick lysande recensioner i amerikanska och europeiska musiktidningar. Om Duo Gelland finns artiklar i internationella musikencyklopedier, däribland tyska Die Violine.

Duo Gelland gör 80-talet interaktiva föreställningar för barn och unga årligen. De möter barn i Sverige och utomlands och har samarbetat med Gerlesborgs Konstskola och Akvarellmuseet liksom med ett flertal universitet och de flesta länsmusikorganisationer i Sverige. Under 9 år var de artists in residence i Strömsunds kommun i Jämtland, fokus barn och unga. Om deras aktiva pedagogik forskas det vid University of Minnesota och Universität Leipzig, där de är gästdocenter.

Fredrik Hagstedt och Duo Gelland samarbetar både konstnärligt och i lyssnande möten med barn och unga sedan flera år.

Hemsida

www.medvetenhetsverkstad.se www.duogelland.com

Kontakt

Utövare: Fredrik Hagstedt och Duo Gelland

Kontaktperson: Fredrik Hagstedt

Telefon: 0768-196734

Telefon för bokning:

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Epost bokning:

Lokal-, material- och teknikkrav

En lokal med god akustik och inte för mycket buller utifrån

Ekonomi

Pris: Kontakta utövaren

Övrigt

Antal tillfällen:

 

Tags: Målgrupp (år): 7,8,9,10,11,12,13,14,15
Konstform: Musik
Arrangemangsplats: Uppsökande
Arrangemangstyp: Kulturpedagogiskt projekt