Tingsrättvisan - Lajvbyrån

Lajv (levande rollspel) är en deltagarkultur och har aldrig publik utan alla deltar i roll, på sina villkor. Tillsammans improviserar vi fram en historia i den värld som lajvet utspelar sig i. Vi går till Ting är ett lajv där vi får en chans att uppleva vad som sågs som rättvisa på medeltiden och får en inblick i hur det kunde gå till vid ett ting på 1200-1300 talen.

Om projektet

Dagen är upplagd med ca 2h workshops på förmiddagen, lunchpaus och på eftermiddagen kör vi lajvet plus efterarbete i ca 2- 2.5 h.
Under lajvet “Vi går till Ting”, så befinner vi oss i Sverige på 1200-talet. De flesta är kristna men de gamla traditionerna lever kvar. Det var inte allt för länge sedan som lagen om att det endast fick förekomma marknader i städerna kom.
Nu har en grupp arga borgare kallat lagmannen och hens folk till att hålla ting. Några borgare påstår att bönderna från två närliggande härader har handlat med varandra utanför städerna. Tiderna är dåliga för alla. I staden ligger svälten runt knuten och bönderna får färdas i flera dagar för att sälja sina varor och dessutom betala dyra tullpriser.
På tinget möts samhällsklasserna på helt olika villkor för att lösa konflikter. Lajvet är baserat på den äldre Västgötalagen och fokuserar på att belysa klasskillnader.
Efteråt pratar vi om hur det kunde vara på medeltiden och hur detta kan relateras till vår egen värld.
Pedagogiskt vidarearbetesmaterial med utgångspunkt i läroplanen finns och skickas med ansvariga vuxna. Projektets huvudinriktning är historia med focus på heder, rättvisa och samhällsstatus. Kopplingar finns även till, religion och samhällskunskap.

Om utövaren

Lajvbyrån har lajvat med hundratals barn i Göteborg med omnejd sedan 2012. Vi arbetar med lajv (levande rollspel) som kulturform både för dess styrka som pedagogiskt verktyg och för att det är fantastiskt roligt och utvecklande att lajva.
Vi vill skapa modigare människor och få våra deltagare att utmana både sig själva och sina medspelare att göra medvetna val i vardagen och i leken

Hemsida

www.lajvbyran.se

Kontakt

Utövare: Lajvbyrån

Kontaktperson: Sara Podda

Telefon: 0734-344824

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lokal-, material- och teknikkrav

Lajvet spelas i en skog, gärna med tillgång till några öppna ytor och så få moderna ting som möjligt. Gärna möjlighet till inomhusvistelse för förarbetet

Ekonomi

Pris: Kontakta utövaren

Övrigt

Tags: Målgrupp (år): 10,11,12,13
Konstform: Teater Drama
Arrangemangsplats: Uppsökande
Arrangemangstyp: Kulturpedagogiskt projekt