PAPPERSMASKINERI med Studio Goja

Allt i världen kan mätas och vägas. Eller? Hur mäter du lycka? Eller blåmärken? Eller hur påhittigt något är? Med papper bygger vi maskiner och mätinstrument för att mäta och klara av världens alla viktigheter.

Om projektet

Pappersmaskineri bjuder in barn att jobba med utmananande frågeställningar i en lekfull designprocess. Vi utgår ifrån vardagshistorier, fantasier och drömmar för att uppfinna just de där maskinerna som saknas. Vi funderar över situationer som varit svåra att lösa eller stunder när vi önskat oss ett simsalabim. Inspirationen omvandlas till idéer som vi visualiserar först i skiss och sen i pappersprototyper. Vi arbetar både individuellt med våra idéer och med en större maskin som vi tillsammans sätter igång genom att lägga till knappar, kugghjul och funktioner.

Pappret är ett lite magiskt material. Från att ligga platt i färgsorterade högar, får det kropp och volym genom vikningar och sammanfogningar. Det här hjälper oss att förstå hur vi kan forma material utifrån våra egna tankar och idéer.

Om utövaren

Studio Goja är en kreativ verkstad för barn och deras berättelser. Projektet drivs av Ida Liffner och Marthe Roosenboom; illustratörer, nyutbildade från Masterprogrammet Child Culture Design vid HDK, Göteborgs Universitet. Verkstäderna har hittills turnerat i Göteborgstrakterna och gästspelat i Hong Kong, samt resulterat i två examensarbeten med barns berättarkraft i fokus.

Ida

Utbildad inom illustration och design med fokus på barnkultur, lek och berättande. Examensprojektet på Child Culture Design, HDK, handlade om hur barns fria och informativa berättande kan användas i utformandet av barns miljöer.

Marthe

Efter att ha studerat och arbetat med illustration och kreativa workshops i Nederländerna började intresset för barns lek och kultur växa in i designen och Marthe hittade till HDK och Child Culture Design. Examensprojektet, som handlade om hur och vad barn berättar, blev början på samarbetet med Ida.

Hemsida

studiogoja.se

Kontakt

Utövare: Studio Goja

Kontaktperson: Ida Liffner

Telefon: 0736722315

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lokal-, material- och teknikkrav

Inga särskilda krav. Material ingår.

Ekonomi

Pris: Kontakta utövaren

Övrigt

Tags: Målgrupp (år): 5,6,7,8,9,10,11,12
Konstform: Konst,Design
Arrangemangsplats: Fast plats,Uppsökande
Arrangemangstyp: Kulturpedagogiskt projekt
Bilagor
FilFilstorlek
Ladda ner den här filen (StudioGoja-Pappersmaskineri.pdf)StudioGoja-Pappersmaskineri.pdf38146 kB