Lyssna noga! - Fredrik Hagstedt

Det är viktigt att kunna lyssna noga, både på omgivningen och på varandra. Övningar i koncentrerat lyssnande på musik och utvalda ljud, reflektioner i skriftlig och muntlig form, och att ta del av vad andra upplever ger insikter och inspiration. Tonsättaren Fredrik Hagstedts workshopar tar fasta på detta.

Om projektet

Workshoparnas längd är mellan 50-90 minuter, och ges enstaka eller i upplägg med flera tillfällen.

Åldrar: alla årskurser i grundskolan, innehållet och längden anpassas efter elevernas ålder och antal.

Grundinnehåll:
Lyssnings- och reflektionsövningar; lyssning på klassisk musik, diverse olika inspelade ljud och på varandra. Först lyssning i några minuter, sedan tid för att skriva ner intrycken, och därefter samtal i smågrupper. Till sist samtal i helklass.

Exempel på tillval:
Såväl musikstycke som en mix av olika ljud kan bli utgångspunkt för korta skriftliga berättelser – som sedan läses upp.
Ljudidentifiering. Olika inspelade ljud spelas upp och eleverna får försöka lista ut vad det är, enskilt eller i smågrupper.
Måla till musik, och sedan visa upp och berätta för varandra om både musiken och bilderna.
Skapa berättelser och bilder som sedan ska tolkas i musik av tonsättaren Fredrik Hagstedt. Detta förutsätter flera tillfällen.

Prisförslag:
Heldag med upp till fyra klasser à 50 minuter (eller upp till tre klasser à 90 minuter), Kr 2500 på faktura. Vid minst tre dagar Kr 2000/dag. Projekt med tonsättning kostar mer.

Om utövaren

Fredrik Hagstedt, hemmahörande i Göteborg, är tonsättare med kammarmusik, körstycken och orkesterverk bland sina opus. Dessutom är han projektledare utbildad på Kulturverkstan. Han driver ofta projekt med barn och unga som målgrupp, t ex Varberg Listening for Peace på kulturskolan i Varberg, tillsammans med Duo Gelland. Fredrik leder workshopar och seminarier i lyssnande, på musik, tystnad, omgivningen, och varandra i Fredrik Hagstedts Medvetenhetsverkstad. Under 2016 hade han uppdraget Tonsätta staden! av Kultur och fritid Lundby. För närvarande lägger han mycket tid på att skriva symfonier för stor orkester.

Hemsida

www.medvetenhetsverkstad.se

Kontakt

Utövare: Fredrik Hagstedt

Kontaktperson: Fredrik Hagstedt

Telefon: 0768-196734

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lokal-, material- och teknikkrav

Normalt klassrum, en fördel om det inte läcker in ljud från andra rum. Finns bra ljudanläggning är det ett plus, annars tas egen portabel utrustning med. Eleverna behöver papper och pennor.

Ekonomi

Pris: Kontakta utövaren

Övrigt

Tags: Målgrupp (år): 7,8,9,10,11,12,13,14,15
Konstform: Musik
Arrangemangsplats: Uppsökande
Arrangemangstyp: Kulturpedagogiskt projekt