Samtidskonst - påverka din omvärld - Azadeh Esmaili Zaghi

Hur jobbar samtida konstnärer med t.ex. globala frågor och hur använder de musik, bild, skulptur, måleri, dans, text etc? Kan sociala medier och kampanjer på internet faktiskt påverka mänskliga rättigheter och demokrati?

Om projektet

Begreppet ”samtidskonst” kan vara knepigt för många och blir än svårare när det dessutom är en kamp för att hitta orden. Azadeh Esmaili Zaghi Iransk/ Svensk konstnär introducerar samtidskonst; vad betyder egentligen samtid och vad är samtidskonst?

Projektet bidrar till att öka elevernas kompetens att kunna uttrycka det man vill med hjälp av bild och text och ökar medvetenheten kring möjligheter att påverka orättvisa strukturer som finns i vår samtid.

Projektet består av flera träffar, upplägg görs efter dialog med skolan.

Genom studiebesök i något av samtidskonstens rum som en konsthall eller ett galleri fördjupar vi oss i en introduktion till samtidskonsten och fokuserar främst på att utforska ett verk mer djupgående som återkopplas till temat.
Tillsammans skapar vi en dialog kring hur ungdomarnas arbete kan påverka deras medborgerliga engagemang.
Eleverna får reflektera och jobba vidare frågorna.

Vad fungerar bra/inte bra hemma hos mig.
Vad fungerar bra/inte bra i mitt klassrum.
Vad fungerar bra/inte bra i skolan.
Vad fungerar bra/inte bra i samhället.
Vad fungerar bra/inte bra i omvärlden.

På skolan jobbar vi vidare utifrån individuellt intresse, med hjälp av olika konstformer som dans, performance, konst, målning, tekning, skulptur och installation. Elevernas får uttrycka sig och reflektera kring ovanstående frågor och därefter skapa en bild av vad det en har producerat och lägg till en text och skapa en ”Meme”. En "Meme" är en bild, video eller text med humoristiskt innehåll som sprids på internet. Det sannolikt vanligaste sättet är att någon hittat en rolig bild och lagt till en bildtext.

Den sista fasen av projektet kan ägnas åt en gemensam utställning. Vi kan också presentera våra verk via Instagram eller annan plattform på nätet.

Om utövaren

Azadeh Esmaili Zaghi är verksam konstnär inom måleri, performance, video och installation. Grunden för sitt konstnärliga arbete bygger på sociala, ekonomiska och politiska orättvisor. Hon berör ofta med teman som internationella relationer, politisk ekonomi, penningpolitik, valuta, ekonomiska sanktioner och politisk ram för exil med drivkraften att synliggöra de mer tysta och mindre ansedda händelserna i vår tid.

Esmaili Zaghi är utbildad Azad University i Tehran, Iran och med master i fri konst på Akademi Valand, Göteborg. Hon undervisar kandidatelever i kursen “Art, pedagogy and social actions” på Akademi Valand och har arbetat som konstpedagog på Göteborgs Konsthall och Röda Sten Konsthall.

Hemsida

Kontakt

Utövare: Azadeh Esmaili Zaghi


Kontaktperson: Azadeh Esmaili Zaghi


Telefon: 0736346399

Telefon för bokning:

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Epost bokning:

Lokal-, material- och teknikkrav

Ekonomi

Pris: Kontakta utövaren

Övrigt

Antal tillfällen:

Tags: Målgrupp (år): 11,12,13,14,15,16,17,18
Konstform: Konst
Arrangemangsplats: Uppsökande
Arrangemangstyp: Kulturpedagogiskt projekt