Utvecklas med Lera - Therese Alango

Att arbeta med lera är ett kreativt skapande som är både roligt och utvecklande för barnen. Då de arbetar med händerna breddas deras förutsättningar att lära sig och koncentrera sig. Forskning visar att kreativt skapande utan prestationskrav kanaliserar överskottsenergi och impulsivitet, vilket gör det lättare att hantera tex matematik. Nästan allt som görs i skolan bedöms och värderas, att få lov att skapa fritt utan prestationskrav stärker självkänslan och ger tryggare individer. Det finns inget rätt eller fel när man skapar, varje person är unik och deras alster är lika speciella som de själva. Genom att få se sina händer som verktyg främjas hjärnans utveckling, finmotoriken och ett aktivt tredimensionellt seende. Att jobba med lera är ett bra sätt för barnen att få uttrycka sina tankar, känslor och intryck utan att bli bedömda.

Om projektet

Upplägg:
Arbete i halvklass, men jag tar båda grupperna samma dag. Varje grupp jobbar i 1,5 timme.
Inga förkunskaper eller förarbete krävs, inte heller något efterarbete för er del.
Jag har med mig allt material och verktyg som behövs, håller en kortfattad introduktion till att arbeta med lera där jag presenterar ett par olika tekniker samt saker som är bra att tänka på. Om ni vill ha ett specifikt tema på kursen förbereder jag detta. Jag kommer också att visa färdiga exempel på de metoder jag pratar om.
Efter genomgången jobbar vi, och allt eftersom eleverna blir färdiga med sina saker kommer de få färgsätta dem med engobe (uppslammad färgsatt lera som är till för att penselmåla leran).
Vanligtvis hinner eleverna göra 2-4 alster var. Varje elev får samma mängd lera, sen får de själva välja om de gör flera små saker eller en större.
Efter lektionen tar jag med mig keramiken till min verkstad där den får torka i en vecka, sedan skröjbränns den på nästan 1000 grader. Därefter doppar jag varje elevarbete i transparent glasyr som tar fram färgen och gör det till ”riktigt porslin”. Sedan bränns keramiken en andra gång, i denna process smälter glasyren och blir ett blankt vattenfast lager.
Efter 10-14 dagar är elevernas alster helt färdiga och levereras av mig till klassrummet på överenskommen dag och tid. Vi för en dialog med eleverna hur de upplevt arbetet och resultatet Detta tar 30-45 min och sker i helklass.
Totalt 3 lektionstimmar a´ 45min.

Om utövaren

Therese arbetar som pedagog på Hisingens Kulturskola där hon undervisar i Keramik och Bild & Form sedan VT 2016. Hon driver också egen konstnärlig verkstad med kursverksamhet och butik på Ringön. (och har 7 års erfarenhet av individer med funktionsvariationer då hon tidigare arbetat inom individ och familjeomsorg med bla bildstöd)

Kontakt

Utövare: Therese Alango

Kontaktperson: Therese Alango

Telefon: 0704-050690

Telefon för bokning: 070-40 50 690

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Epost bokning: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lokal-, material- och teknikkrav

inga

Ekonomi

Pris: Kontakta utövaren

Övrigt

Tags: Målgrupp (år): 4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18
Konstform: Konst
Arrangemangsplats: Uppsökande
Arrangemangstyp: Kulturpedagogiskt projekt