Workshop i fotografi, upptäck, undersök. Vad ser ni? - Jerker Andersson

Med kameran som verktyg kan unga vara med att synliggöra sin närmiljö alternativt en specifik plats i vardagen. Att låta unga med kameran som verktyg ges sig ut och fotografera och undersöka hur det ser ut och vad de omges av i sin närhet. På platser de ofta befinner sig i och passerar. De upptäcker sin dagliga miljö med nya ögon.

Om projektet

Vi arbetar med kontraster och de fotograferar både det som är fult och fint. De får hitta nya fotovinklar både längs med marken, i ögonhöjd och högt upp, för att få nya perspektiv på tillvaron och de får samtidigt röra på kroppen. De fotograferar, vi tittar på bilderna pratar om hur det ser ut och sedan får de fotografera om igen. Vi ser därefter på bilderna igen och gör urvalet tillsammans. Jag har digitalkameror för utlåning och föredrar att arbeta i grupper med upptill 15 personer. Målsättningen med övningarna är att låta de unga vidga sitt seende, göra urval och stärka de ungas bildberättande. Vi ser tillsammans på bilder, lyssnar på varandra och diskuterar. Att bli medveten om hur bilder påverkar och lära oss att analysera de bilder vi omges av. Temat på workshopen kan variera beroende på vad de unga vill berätta om. Det kan vara ett särskilt aktuellt tema etc, allt beroende på deras önskemål.

Jag gör även workshop i smartphonefotografi, med snabbare fotoövningar och de unga får öva på insamling, urval och presentation. De redovisar bilderna, lyssnar på varandra och diskuterar i grupp om bilderna och analyserar de bilder vi omges av. Jag föreläser också med utgångspunkt ur arbetet med Phone Diary, en serie observationer fotograferat med smartphone av det jag omges av i tillvaron. Jag berättar och svarar på frågor om olika förhållningssätt inom fotografi.

Med kameran som verktyg kan unga vara med att synliggöra vardagen. Genom att lära sig att läsa av och diskutera bilder kan man också ta upp strukturella frågeställningar som till
exempel genus, mångfald, social tillhörighet och andra ämnen som hör till läroplanen. När de blir medvetna om att deras handlingar betyder något för andra leder det till ökad självkänsla och förståelse för sin omvärld.

Om utövaren

Jerker Andersson. Verksam som fotograf i Göteborg, utbildad på Fotohögskolan (nuv Akademin Valand), Göteborgs Universitet 1989-93. Producerar egna projekt som presenteras i utställningar och böcker. Föreläser, undervisar och har workshops i fotografi. Har arbetat sedan 2006 i ett flertal projekt som handledare för unga och med workshops i fotografi. Hösten 2017 studerade jag på kursen Kameran som verktyg för lärande, Akademin Valand, Göteborgs Universitet.

Hemsida

www.jerker.se/portfolios/workshop/

Kontakt

Utövare: Jerker Andersson

Kontaktperson: Jerker Andersson

Telefon: 0708211516

Telefon för bokning: 0708211516

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Epost bokning: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lokal-, material- och teknikkrav

Lokal inomhus, inga andra krav. Jag har med digitala kompaktkameror.

Ekonomi

Pris: Kontakta utövaren

Övrigt

Antal tillfällen:

Tags: Målgrupp (år): 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18
Konstform: Konst
Arrangemangsplats: Uppsökande
Arrangemangstyp: Kulturpedagogiskt projekt
Bilagor
FilFilstorlek
Ladda ner den här filen (Fotoworkshopjerkeranderssongbg.pdf)Fotoworkshopjerkeranderssongbg.pdf49 kB