Vad är meningsfullt, meningsskapande och meningslöst i livet och arbetslivet? – Monique Wernhamn

Vi samtalar, researchar och prövar! Vi utför sociala experiment och performance för att gå till botten med frågan: Vad är meningsfullt, meningsskapande och meningslöst i livet och arbetslivet?

 

Om projektet

Sedan 2014 arbetar jag med konst och livsforskningsprojektet The Sustainable Woman som undersöker social och ekonomisk hållbarhet, arbete och mänskligt värde.
2016 anlitade jag nio sommarjobbande ungdomar till projektet ”Vad är ett arbete?” i samarbete med Skövde Konstmuseum, för att under tre veckor undersöka arbete och hållbarhet tillsammans med mig.

Metoder och material från ”Vad är ett arbete?”– videodagböcker och blogg – fungerar som utgångspunkt i detta projekt.

Vi samtalar, diskuterar, researchar och prövar. Vi utför sociala experiment, performance och interventioner för att i praktiken - genom kroppens alla sinnen - se och uppleva vad som är meningsfullt, meningsskapande och meningslöst…
-Måste en förtjäna sin plats i samhället? -Hur blir en hållbar som människa i ett ohållbart (arbets)samhälle? Vad är viktigast – att ha mycket tid eller mycket pengar? –Vad är ett betalt respektive obetalt arbete? Kan ett obetalt arbete vara mer meningsfullt och meningsskapande än ett betalt arbete? Finns det meningslösa arbeten? Hur ser du på ditt framtida liv och arbetsliv?


Projektet öppnar för diskussioner kring arbete, arbetssamhälle/arbetslinje, tid vs pengar, pengar vs tid, fritid, konsumtion, hälsa, självförverkligande, hållbarhet etc. Eleverna ges genom projektet utrymme att formulera och pröva sina tankar, stå upp för och omvärdera sina åsikter när de genom olika sociala experiment ”tvingas” reflektera kring sina egna och andras livsval, värderingar och prioriteringar.

Om utövaren

Jag heter Monique Wernhamn, är 39år och konstnär. Jag arbetar med performance, dialoger och rumsliga installationer, med text, foto och film, som tar utgångspunkt i en specifik tematik eller frågeställning. Sedan 2014 har jag arbetat med projektet The Sustainable Woman som undersöker hur en kan bli hållbar som människa i en till synes ohållbar värld.
Jag bygger koncept, jobbar performativt och normkritiskt, med deltagande och interaktion, med värderingar och perspektiv.
Jag har genomfört och planerat en mängd olika workshops och projekt för grundskole- och gymnasie- elever, som frilansande konstnär och i mitt tidigare arbete som projektledare för Skapande Skola.
De senaste fem åren har jag arbetat i processorienterade och deltagardrivna projekt tillsammans med olika communityn - ungdomar, psykiskt funktionshindrade, konststudenter, boende i visst område - i samarbete med konstinstitutioner och kommunala verksamheter i Göteborg och Västra Götaland.
Utöver detta gör jag scenografi- (och kostym) uppdrag, handleder konstnärliga processer, curerar samtal och events, föreläser kring mitt konstnärskap, kring specifika projekt och kring metod och gestaltning.

Hemsida

moniquewernhamn.com

Kontakt

Utövare: Monique Wernhamn

Telefon: 0736386859

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lokal-, material- och teknikkrav

Ekonomi

Pris: Kontakta utövaren

Övrigt

Tags: Målgrupp (år): 13,14,15,16,17,18
Konstform: Konst
Arrangemangsplats: Uppsökande
Arrangemangstyp: Kulturpedagogiskt projekt