Om hela världen lyssnade, vad skulle du säga då? – Monique Wernhamn

Om hela världen lyssnade, vad skulle du säga då? Vi skriver tal till världen och performar det!

 

Om projektet

Vilka ämnen är angelägna och viktiga att lyfta? Vad gör dig glad eller förbannad? Vad brinner du för? Vad vill du berätta, uttrycka, påstå, förändra?
Finns det samtalsämnen som är tabu att prata om i skolan, bland vännerna, i familjen, i samhället? Vilka möjligheter har du att framföra dina åsikter i skolan, bland vännerna, i familjen, i samhället? När känner du dig lyssnad på? När känner du dig inte lyssnad på?

Vi pratar runt frågorna, skriver vårt eget tal till världen och utför megafonperformance – enskilt eller i grupp på skolan eller offentlig plats. Vad har du på dig och på vilken plats skulle du vilja utföra talet på?

Projektet öppnar upp för diskussioner kring angelägna ämnen, eleverna ges utrymme att formulera sina tankar och stå upp för sina åsikter, samtidigt som olika värderingar och perspektiv synliggörs på ett konkret och utmanande sätt genom performancet.

Alternativ till megafonperformance är att gestalta talet/tankarna genom iscensatt foto.
- Hur skulle det bilden/fotot se ut? På vilken plats sker det? Vem skulle vara i bilden och vad skulle du/ni ha på er?

En möjlighet är också att dokumentera resultatet, så att klassen får sin egen video med alla tal.
Projektet skulle också kunna vara ett projekt med flera involverade klasser i Göteborg, där talen filmas och blir till ett offentligt verk…

Om utövaren

Jag heter Monique Wernhamn, är 39år och konstnär. Jag arbetar med performance, dialoger och rumsliga installationer, med text, foto och film, som tar utgångspunkt i en specifik tematik eller frågeställning. Sedan 2014 har jag arbetat med projektet The Sustainable Woman som undersöker hur en kan bli hållbar som människa i en till synes ohållbar värld.
Jag bygger koncept, jobbar performativt och normkritiskt, med deltagande och interaktion, med värderingar och perspektiv.
Jag har genomfört och planerat en mängd olika workshops och projekt för grundskole- och gymnasie- elever, som frilansande konstnär och i mitt tidigare arbete som projektledare för Skapande Skola.
De senaste fem åren har jag arbetat i processorienterade och deltagardrivna projekt tillsammans med olika communityn - ungdomar, psykiskt funktionshindrade, konststudenter, boende i visst område - i samarbete med konstinstitutioner och kommunala verksamheter i Göteborg och Västra Götaland.
Utöver detta gör jag scenografi- (och kostym) uppdrag, handleder konstnärliga processer, curerar samtal och events, föreläser kring mitt konstnärskap, kring specifika projekt och kring metod och gestaltning.

Hemsida

moniquewernhamn.com

Kontakt

Utövare: Monique Wernhamn

Telefon: 0736386859

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lokal-, material- och teknikkrav

Ekonomi

Pris: Kontakta utövaren

Övrigt

Antal tillfällen:

Tags: Målgrupp (år): 10,11,12,13,14,15,16,17,18
Konstform: Konst
Arrangemangsplats: Uppsökande
Arrangemangstyp: Kulturpedagogiskt projekt