Hur mår du, egentligen? – Monique Wernhamn

Hur mår du, egentligen? Vi diskuterar och fördjupar frågeställningen, intervjuar varandra och andra och gestaltar tankar och erfarenheter som en affisch, bok, performance eller aktion.

 

Om projektet

Under 2016-2017 har jag arbetat i ett projekt tillsammans med personer med psykisk ohälsa/sjukdom, i samarbete med Socialtjänsten i Skövde och Skövde Konstmuseum. Projektets syfte var att lyfta frågor kring psykisk ohälsa, kring arbete, hållbarhet och mänskligt värde - när en inte kan bidra till/delta i arbetssamhället.

Metoderna och materialet - foton, film och text- ligger som grund för samtal, diskussioner och gestaltningar i detta projekt. Vi pratar om vårt eget och andras mående, hållbarhet och värde, vi lyfter tankar kring psykisk hälsa/ohälsa, stress, otillräcklighet, prestationer, krav och ideal etc.
-Hur mår du, egentligen?
-I vilka situationer känner du dig otillräcklig?
-Vilka krav och ideal finns det i samhället?
-Vad finns det för förväntningar som du känner du att du måste leva upp till?
-Varför tror du att det är så?
-Har du eller någon i din närhet mått dåligt psykiskt?
-Hur påverkar det dig?
-Vad är en hållbar människa och hur blir en det?

Frågorna anpassas efter elevernas dilemman och ålder.

Vi diskuterar och svarar på frågor enskilt och i grupp, gör intervjuer med varandra och andra. Vi skriver text, iscensätter och fotar. Materialet sammanställs och bearbetas. Resultatet blir en affisch, en bok, en performance eller en aktion.

Kanske ett offentligt event som hela skolan kan delta i?

Om utövaren

Jag heter Monique Wernhamn, är 39år och konstnär. Jag arbetar med performance, dialoger och rumsliga installationer, med text, foto och film, som tar utgångspunkt i en specifik tematik eller frågeställning. Sedan 2014 har jag arbetat med projektet The Sustainable Woman som undersöker hur en kan bli hållbar som människa i en till synes ohållbar värld.
Jag bygger koncept, jobbar performativt och normkritiskt, med deltagande och interaktion, med värderingar och perspektiv.
Jag har genomfört och planerat en mängd olika workshops och projekt för grundskole- och gymnasie- elever, som frilansande konstnär och i mitt tidigare arbete som projektledare för Skapande Skola.
De senaste fem åren har jag arbetat i processorienterade och deltagardrivna projekt tillsammans med olika communityn - ungdomar, psykiskt funktionshindrade, konststudenter, boende i visst område - i samarbete med konstinstitutioner och kommunala verksamheter i Göteborg och Västra Götaland.
Utöver detta gör jag scenografi- (och kostym) uppdrag, handleder konstnärliga processer, curerar samtal och events, föreläser kring mitt konstnärskap, kring specifika projekt och kring metod och gestaltning.

Hemsida

moniquewernhamn.com

Kontakt

Utövare: Monique Wernhamn

Telefon: 0736386859

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lokal-, material- och teknikkrav

Ekonomi

Pris: Kontakta utövaren

Övrigt

Tags: Målgrupp (år): 13,14,15,16,17,18
Konstform: Konst
Arrangemangsplats: Uppsökande
Arrangemangstyp: Kulturpedagogiskt projekt