Moby Dick - Karl Chilcott

Projekt med konstnärligt skapande, ekologi och globalt tänkande

Om projektet

Projektet fokuserar på fantasifull havsekologi med inriktning på det stora lidandet som pågår under och över havsytan p.g.a. stora mängder av fiskeredskap som har förlorats eller dumpats i haven och fiskar vidare under de närmaste århundraden om inte något görs.
Barnen och eleverna får en mycket praktisk och konkret introduktion i problematiken med hjälp av Ghost Nets som har spolats i land.

På det andra mötet skall känslorna reflekteras med elevernas teckningar och texter beroende på åldersgrupp.
Idéen till en gemensam utställning om detta skall förankras och utvecklas.
Det tredje mötet tillägnas skapandet av enkla skulpturala former som kan stödja våra budskap, t.ex. att vi jobbar med båtformen som en budskapsbärare.
Det fjärde mötet handlar om havets färger, som vi kommer att använda för utställningen och det femte mötet gäller utställningsinstallationen i skolan resp. en annan lokal, t.ex. ett bibliotek, där vi kan förmedla våra budskap.

Som en röd tråd genom hela projektet löper Moby Dick litteraturen, bärgade Ghost Nets och barnens egna havsfantasier och förhoppningar.
Samtidigt växer Karl’s samarbete med Aborigine representanter i Norra Australien som sedan många år tillbaka kämpar med samma problematik och förfogar över breda erfarenheter.

Om utövaren

Karl Chilcott arbetar ofta med installationer i nationalparker hemmavid och runt om i världen, som The Blue Mountain i Australien, Koster Nationalpark och Snöfaell/Vatnajökull på Island. Installationer i form av snöskulpturer, land art och konstnärliga arbeten i naturen.

Karl Chilcott's kulturpedagogiska arbete med elever och barn inspirerar honom i sitt skapande och tänkande. Ett av Karl Chilcott's första konstprojekt med elever var att bygga en Black Box, fylla den med Livets Mening och skicka den med den svenska Polarexpeditionen Beringia till Nordpolen där den deponerades. Sedan dess har han arbetat med barn i Sverige, Norge, på Färöarna, i Frankrike, Schweiz och Australien inklusive elever med speciella behov - alltid med naturliga, ekologiska, nedbrytbart material som färsk trä, löv, stenar, grenar, enkla vattenfärger m.m. I Botaniska i Göteborg har vi byggt träd & skapad fantasistäder som konstverk.

Hemsida

www.karlchilcott-art.com

Kontakt

Utövare: Karl Chilcott

Kontaktperson: Karl Chilcott

Telefon: +46704950329

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lokal-, material- och teknikkrav

Ekonomi

Pris: Kontakta utövaren

Övrigt

Tags: Målgrupp (år): 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16
Konstform: Konst
Arrangemangsplats: Uppsökande
Arrangemangstyp: Kulturpedagogiskt projekt
Bilagor
FilFilstorlek
Ladda ner den här filen (karlchilcott071.pdf)karlchilcott071.pdf2186 kB