En av de fyra elementen - Rabi Shabo

Breakdansen/Breaking är en del av hiphopkulturen och Rabi lär ut konstformen till skolelever

Om projektet

ByJustDave

Årskurs 1-3 - Breaklek: (4-5 lektioner)

Eleverna lär sig grunderna inom breaking/breakdance samt gör lekar av stegen.
Därefter får de avsluta med en uppvisning med stegen de lärt sig, men de får uttrycka stegen på sitt eget sätt, som vi breakare brukar kalla det "freestyle".

Årskurs 4-6 - grundsteg/showträning: (5-6 lektioner)

Eleverna lär sig grunderna inom breaking. Samtidigt som de lär sig stegen, lär de sig att dansa i takt till låtarna. De lär sig dansa i åttor.

Därefter sätter jag ihop vissa av grundstegen och gör det till en koreografi.
I koreografin lär de sig dansa till låten med stegen i rätt ordning, samt att de får samarbeta och vara väldigt synkroniserade. Därtill läggs en freestyle del där eleverna får uttrycka sig indviduellt eller med en eller flera partners som kallas rutiner, som de själva skapat.

Oftast får eleverna chans att visa upp koregrafin på någon slags avslutning i skolan.

Vill även påpeka att under lektionerna har jag samarbetsövningar och andra roliga dansövningar så att inte lektionen blir för seriös och så att eleverna får lära sig vara kreativa och jobba med varandra.

Årskurs 7-9 - grundsteg/avancerade steg/koreografi: (10 lektioner)

Eleverna lär sig grunderna inom breaking. Samtidigt som de lär sig stegen, lär de sig att dansa i takt till låtarna. De lär sig också att dansa i åttor.

Därefter sätter jag ihop vissa av grundstegen och gör det till en koreografi.

Efter eleverna klarat av dessa moment går vi vidare till lite mer avancerade steg inom breaking. Ibland om lokalen tillåter så håller vi även på med den akrobatiska delen, d v s kullerbyttor, handsvolter, stå på händer, snurra på olika kroppsdelar och andra sorts akrobatiska steg som behövs inom breaking.

Samtidigt som de lär sig de avancerade stegen lär de sig även en lite mer avancerad koreografi som oftast brukar ha en röd tråd. I koreografin använder jag teaterspel, det vill säga att man mimar och spelar karaktär, både själv och tillsammans med gruppen. Har haft olika slags shower och teman så som Star Wars, Super Mario Bros, Snövit och de 7 breakarna mm. Då har jag själv skapat med mina egna steg och egen mixad musik.
I koreografin lär sig eleverna att dansa till låten med stegen i rätt ordning, samt att de får samarbeta och vara väldigt synkroniserade. De lär sig även skådespeleri, hur man agerar framför publik, hur man tar ögonkontakt med publiken osv. Samt en freestyle del där de får uttrycka sig indviduellt eller med en eller flera partners som kallas rutiner, som de själva skapat.

Oftast får eleverna chans att visa upp koregrafin på någon slags avslutning i skolan.

Vill även påpeka att under lektionerna har jag samarbetsövningar och andra roliga dansövningar så att inte lektionen blir för seriös och så att eleverna får lära sig vara kreativa och jobba med varandra.

Lektionerna kan anpassas och varieras beroende på hur många lektioner som kan planeras in. Skillnaden är svårighetsgraden av steg och koreografi men teaterbiten får alla.

Mitt mål är att få med alla elever att testa på dansen breaking, lära sig grunderna, uttrycka sig på sitt sätt, kunna dansa till musiken, uppträda framför en publik, få en starkare självkänsla och bättre självförtroede. Ha kul och må bra!

För att jag ska kunna genomföra detta, krävs det att jag är: lyhörd, bemöter alla med respekt, lär mig deras namn, skapar relation till eleverna, finnas där för dem, gör dem trygga, är pedagogisk, tydlig, får alla att känna sig viktiga, anpassar mig efter eleverna och att vi alla samarbetar.

 

Om utövaren

Rabi Shabo har varit involverad inom hiphop och kulturlivet i 20 år.
Håller i workshop, shower och föreläsningar runt om i landet och internationellt både själv och även tillsammans med min dansgrupp Ultimate B-Boys.

Idag är jag egen företagare, har ett event/agentur-bolag. Där jag bland annat arbetar med väldigt professionella kulturutövarna i olika genrer. Mer information om det på www.raawbiimoves.com.

 

Hemsida

www.raawbiimoves.com.

Kontakt

Utövare: Rabi Shabo

Telefon: 0739920987

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lokal-, material- och teknikkrav

Ljudanläggning, dansgolv

Ekonomi

Pris: Kontakta utövaren

Övrigt

Målgrupp: Förskola, grundskola, gymnasiet och universitet/högskola.

Tags: Målgrupp (år): 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18
Konstform: Dans
Arrangemangsplats: Uppsökande
Arrangemangstyp: Kulturpedagogiskt projekt