Skruvade planeter - Elias Björn och Anna-Karin Andersson

 I Skruvade planeter får barnen göra fantasivärldar med collage, som är en fantasieggande och spontan klipp-och-klistra-teknik. Med fokus på eget skapande undersöker vi kreativitet, berättande och bildanalys.

Om projektet

Vi inleder med en kort presentation där vi pratar om hur man på olika sätt kan skapa roliga, vackra, fantasifulla och oväntade bildvärldar. Vi visar exempel från både historiskt viktiga konstnärer och från böcker som de flesta barn redan känner till, som t.ex. Alfons Åberg. Under presentationen får eleverna räcka upp handen och beskriva vad som händer i de olika bilderna, vilket stimulerar fantasin och ger en naturlig ingång till bildanalys.

I den skapande delen får barnen göra egna fantasivärldar med material vi har med oss. Barnen arbetar två och två och får mappar med bilder av landskap, människor, fordon, hus och djur som vi förberett. Alla arbetspar får olika bilder. Vi lägger stor vikt vid att uppmuntra och utmana barnen att våga testa oväntade saker. Skulle människorna t.ex. kunna ha antenner på huvudet? Hur kommunicerar de med varandra då?

När bilderna är färdiga får barnen skriva om sina världar och övar då på att berätta en historia med början, mitten och slut. Många är vana vid att skapa en bild utifrån en text de skrivit, men här stimulerar vi fantasin genom att vända på ordningen och gör bilden först. Det brukar bli många roliga, knäppa och dramatiska historier om världar som du inte visste fanns! Om ni vill kan världarna senare användas som utgångspunkt för uppgifter i framtida lektioner.

Om utövaren

Konstnärerna Elias Björn och Anna-Karin Andersson är verksamma i Göteborg, båda utbildade på Konsthögskolan i Bergen, Norge.

Hemsida

http://www.eliasbjorn.com

Kontakt

Utövare: Elias Björn och Anna-Karin Andersson

Kontaktperson: Elias Björn

Telefon: 0736501599

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lokal-, material- och teknikkrav

Vi kommer till klassrummet. Behöver dator och projektor, limstift och saxar. Resten tar vi med oss.

Ekonomi

Pris: Kontakta utövaren

Övrigt

Tags: Målgrupp (år): 8,9,10,11
Konstform: Konst
Arrangemangsplats: Uppsökande
Arrangemangstyp: Kulturpedagogiskt projekt
Bilagor
FilFilstorlek
Ladda ner den här filen (konstworkshopcollageochberattande.pdf)konstworkshopcollageochberattande.pdf1620 kB