Sound de Göteborg - GAO - Göteborgs alternativa orkester

 

 

En interaktiv musikföreställning där elever får skapa musik med en hel orkester 

Om föreställningen

Första moment: ljud- ljus

Eleverna välkomnas först utanför spelsalen av dirigenten som berättar om projektet GAO och ställer frågor om vad som är en orkester och vad som är alternativt. Sedan får de instruktioner och blir insläppta in i rummet som är mörklagt och där musikerna sitter vid sina notställ med var sin lampa. Lamporna har olika färger och går att släcka och tända med hjälp av fjärrkontroller. När en lampa tänds spelar musikern och slutar om den släcks. Detta system används som en presentation av de olika instrumenten där man får höra hur de låter var för sig och sedan tillsammans i olika konstellationer. På detta sätt visar dirigenten hur ett orkesterstycke kan vara uppbyggt, en melodi som spelas av ett eller flera instrument, andra stämmor, baslinje, rytmsektion osv.

Eleverna blir nu uppdelade i grupper så att en större grupp sitter och lyssnar medans en mindre blir tildelad fjärrkontroller så att kan styra musiken och därmed vara medskapande i musiken. Fjärrkontrollerna får sedan gå runt så att alla får prova. Andra moment: rörelse

I nästa moment arbetar vi med kroppen. Genom olika övningar skapar eleverna musiken ännu mer från grunden. Dirigenten visar först eleverna hur man traditionellt startar och slår av orkestern. Först får alla prova tillsammans sedan en och en. Det är en mäktig upplevelse för barnen att med en enkel rörelse få ett gensvar ifrån orkestern. I nästa övning får de lära sig en ny metod som handlar om att leda orkestern genom att visa med armarna olika positioner som motsvarar olika toner i en skala. På det sättet kan de skapa melodier och harmonier när de får arbeta i grupp.

Sista övningen går ut på att eleverna kan helt fritt skapa rörelser som orkestern ska reagera på med ljud. De kan använda hela kroppen och röra sig i rummet och skapa sin helt egna improviserade dans och därmed skapa musik eller också genom att sjunga eller att skapa ljud in i mikrofonen och få ett svar från orkestern. Här får eleverna chansen att skapa inom friare ramar och utifrån sina egna rörelser och ljud.
Tid: 60 min (vi behöver ca 60 minuters förberedelsetid)

Antal deltagare: Orkestern som kommer ut till skolorna blir max 20 musiker. Antal elever som vi önskar att arbeta med per tillfälle är ca 20-25, klassvis alltså eller motsvarande.

 

Om gruppen

GAO- Göteborgs alternativa orkester är en orkester som initierades av Jorge Alcaide med syfte att skapa en orkester som utgick ifrån samtida kulturella förhållanden där mångfald, genus, demokrati är självklara grunder. Resultatet har varit ett fantastiskt musikaliskt möte mellan olika instrument, musiktraditioner och specialkunskaper, ett eget orkestersound och nya musikskapande metoder

Hemsida

goteborgsalternativaorkester.org

Kontakt

Utövare: GAO - Göteborgs alternativa orkester

Kontaktperson: Jorge Alcaide

Telefon: 0739292805

Telefon för bokning:

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Epost bokning:

Lokal-, material- och teknikkrav

Gympasal eller annan rymlig sal som helst ska gå att mörklägga (kan också gå utan)

Ekonomi

Pris på fast scen : För elever i Göteborgs stad 30 kr/ elev

Ordinarie biljettpris:

Pris/uppsökande 20 000/ 1 förest. 30 000/ 2 förest. 35 000/ 3 förest. 40 000/ 4 förest.
Resa inom Gbg kan tillkomma.

Kulturförvaltningen subventionerar uppsökande föreställningar inom Göteborgs stad med 50% av gaget. Resor och och övriga omkostnader ingår inte i subventionen.

Övrigt

Spelperiod 2019-01-28 till 2020-12-18

Föreställningslängd 60 min

 

 

Tags: Målgrupp (år): 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18